Dikuasakan oleh Blogger.

10 Tips Atasi Rendah Diri Kritikal? DOWN?

>> Khamis, 28 April 2011

Aduhh! Teruknya...isk! Tak bleh jdi nih...penah tak rasa cam tu? Bila terasa sperti smua org mngkritik kta? "Yelah aku taw lar kerja aku kurang bagus bukan tak bguss ok...kurang sket jew....yg ko nak kritik aku lebih2 apsal?" hehehe...msti ada di kalangn kita yg cam ni kn...alaaar mcm Salji lar ^_^ Salji penah alami situasi ni...bukan setakat penah....berkali-kali laar rasanya...addeehh? Tapi Salji terus jugak kuatkn hati...nak survive kenalah pndai cari jalan mcm na nk bangun semula kan..Mcm Salji..Salji bukanlah jenis org yg very straight to the point...Salji jenis yg menjaga hati...tpi sikap ni jugaklah yg kdang2 memakan dri huhuu....org ambik ksempatan atas keprihatinan yg Salji berikan....fuhh...xpa xpa..sabar separuh dripada iman hehe...oleh sbab tu lah Salji memikirkan cara-cara mcm mna nk atasi perasaan DOWN.

Cara-cara atasi perasaan down / rendah diri kritikal:

1. Luahkan apa yg anda rasa, jangan di pendam di dalam hati. Cari seseorang utk luahkan perasaan mcm kat BFF,BF,GF? Tapi kawan baik atau mak ayah lgi afdal kowt heheh...

2. Dengarlah lagu2 yg bleh mnaikkan smangat mcm Salji..Salji akn dgr lagu2 yg MEWAKILI PERASAAN Salji ketika itu...contohnya lagu "Perfect" by Pink. Waahhh...lantak lah. Nyanyi smpai pecah suara pn xpa ^_^ (tapi adalah lebih baik jika anda mndengar lgu2 berunsur keagamaan cam lgu Maher Zain kn hehe..)

3. Bersenam. Dengan bersenam kta jdi aktif, stress pn kurang pastu otak ni laju jew berfikir...shooh! shhoooh! blah lar korang yg kutuk2 aku, kritik2 aku...aku akn buktikn aku lbih baik drpd korang huh! Waah..secara x lngsung kta dpat memotivasikn dri sndri.

4. Baca ayat2 motivasi dan memberikan inspirasi. Haa...mcm baca blog Salji laar heheh...KALAU ANDA RASA ANDA TAK SEMPURNA, ITU NORMAL. Tiada manusia yg sempurna di muka bumi Allah ni. Kalau ada...tu bukan manusia, tu malaikat kowt hehe.

5. Belajar perbaiki kelemahan diri. Nak atasi rasa rendah dri ni kenalah belajar perbaiki kelemahan diri dan sentiasa berusaha utk mnjadi lebih baik.

6. Jangan malu bertanya. Kenalah rajin bertanya kalau tak tahu. Jangan diam je nanti apa pun tak tahu pastu nanti asyik ketinggalan je. Jangan lah wat malu diri sndri syg oii....aktifkan dirimu!

7. Tanamkan sikap positif dan optimis dalam diri. Sikap ni penting supaya kta bleh terus maju dan kuat utk hadapi pelbagai cabaran. Optimis! Sentiasa pikir yg baik2 saja. Yg negatif tu buang jauh2.

8. Jaga penampilan. Kenalah berpenampilan kemas dan bersih. Tak payah lawa/cun/meletup/kacak/bergaya. Cukuplah sekadar KEMAS & BERSIH.

9. Praktis komunikasi. Kenalah rajin latih mulut tu bercakap agar percakapan sentiasa lancar. Contoh: Baca newspaper kuat2, menyanyi atau pn bercerita (call member, crita ksong,last2 kredit ko habes haha).

10. BerSoSial. Kenalah pandai bersosial. Join group yg anda rasa anda minat. Contohnya anda minat blog, so join la group yg suka share pasal blog. Bila anda join group yg anda minat, anda pasti akan bercakap tentang perkara yg sama.Maka terjalinlah hubungan yg erat hehe. Crita punya crita ambboiii dah 3 jam ko bercerita. Dah maghrib dah ni tak nak pulang kew? haha...

Selamat mencuba! Yakin pada diri sendiri dan jangan mudah putus asa. Terimalah kelemahan,Hargailah kelebihan. Terimalah diri kita seadanya. You are perfect to me ^_^


Courtesy of yahoo.com

by Salji Putih http://impiansaljiputih.blogspot.com

4 comments:

Liyana Khairunnisa Khairi 28 April 2011 10:16 PTG  

kalau saya rasa rendah diri, saya suka main game ^^

WuMing 29 April 2011 10:42 PG  

Perangai orang memang macam tu... Nak cari kelemahan atau kesalahan orang memang cepat dan senang.. Bila dia orang salah Buat tak tahu saja.....Apa-apapun... Thanks for the tips....

Salji Putih 2 Mei 2011 12:11 PTG  

I love you ^_^
thanks Liyana..wow, men game ek..could be one of the tips..tpi cmna ek hehe..
Thanks WuMing..ya..manusia ni kaya ngn pelbagai sifat...dah lumrah kan,its up to us nk jdi baik or kurang baik ^_^

アヌム ちゃん~~ 4 Mei 2011 9:11 PG  

Salam.visit here^^ nice blog.keep blogging :)
Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
(^____^)

Catat Ulasan

Blog template by simplyfabulousbloggertemplates.com

Back to TOP